Supa sa okruglicima od pileće džigerice

Pileća supa

6 šargarepa
1 paškanat
2 korena peršuna
½ korena celera
1 veća glavica crnog luka
2 batka sa karabatkom
2 – 3 lovorova lista
5 – 6 zrna crnog bibera
1 kašika suvog začina
2 l vode

Okruglice sa pilećom džigericom

3 veće zemičke
1 dl mleka
100 g prezli
50 g margarina
1 glavica crnog luka
300 g pileće džigerice
2 jaja
1 kašičica soli
1 kašičica crnog mlevenog bibera
kora 1 limuna
½ veze peršunovog lista

Salata od kiselog kupusa

400 g kiselog kupusa
100 g kuvane šargarepe iz supe
3 čena belog luka
½ kašičice slatke začinske paprike
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista
ulje

Share | Print

Način pripreme

1. Glavicu crnog luka ne ljuštiti, već ga preseći na pola i opeći u šerpi odgovarajuće veličine, za pripremu supe. Potom naliti hladnom vodom.

2. Šargarepu, paštrnak i koren peršuna iseći na kolutove. Koren celera iseći na kocke. Odvojiti batak od karabataka. Pripremljeno povrće i meso ubaciti u šerpu za pripremu supe. Ubaciti lovorov list, crni biber u zrnu i suvi začin. Ostaviti supu da se kuva na umerenoj vatri 1- 2 sata, uz povremeno odstranjivanje belančevina (pene).

3. Okruglice (knedle): U manjoj šerpi otopiti margarin i propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša i postane staklast. Zemičke iscepkati prstima na komadiće, potom ih zaliti mlekom i izdrobiti. Pileću džigericu očistiti od opni i žilica, ubaciti u secka, dodati 2 jaja, kašičicu mlevenog crnog bibera i samleti u pastu. Pastu izliti preko natopljenih zemički. Začiniti sa kašičicom soli, rendanom korom limuna i sitno seckanim peršunovim listom. Sve dobro umešati. Postepeno dodavati prezle i mešati kako bi se dobila ujednačena masa. U tako pripremljenu masu dodati upržen crni luk i pomešati kako bi se sve sjedinilo. Prekriti pijanjajućom folijom i ostaviti da odstoji 15-20 minuta.

4. Iz gotove supe izvaditi meso, luk i deo povrća. Ostaviti supu da vri i ubacivati knedle- oblice od pileće džigerice oblikovane uz pomoć dve kašike. Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu.

5. Listove kiselog kupusa iseći na rebarca, dodati kolutove kuvane šargarepe iz supe, beli luk sečen na listiće, sitnoseckan svež peršun i ulje. Pomešati salatu i servirati je u odgovarajući tanjir. Preko salate staviti nekoliko okruglica od pileće džigerice i posuti slatkom mlevenom začinskom paprikom.

6. Supu sa okruglicama servirati u dubokom tanjiru, sa malo kuvanog povrća. Posuti sitno seckanim peršunovim lišćem.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!