Riba sa belim zeljem

3 brancina
krupna morska so
1 veća glavica kupusa
800 g krompira
½ dl ulja
1 kašika suvog začina

Za serviranje

svež peršun

Share | Print

Način pripreme

1. Ribu očistiti od iznutrica i iseći tako da se otvori po dužini. Dobro usoliti tako što se soli unutrašnjost ribe, a preko nje se stavlja druga usoljena riba sa kožom na dole. Usoljenu ribu ostaviti u frižideru 5 dana. Potrebno je povremeno ocediti ribu (jer pušta vodu) i dosoliti.

2. Dan pred spremanje ribu treba rasoliti tako što se ostavi da stoji u vodi jedan dan.

3. U šerpu odgovarajuće veličine prvo poređati kriške kupusa isečenog na osmine. Preko kupusa staviti krompir isečen na krupnije komade.

4. Dodati ulje, suvi začun i naliti vodom tako da voda dođe do 2/3 šerpe. Ostaviti da se kuva poklopljeno oko 40 minuta.

5. Nakon toga poređati pripremljenu ribu preko krompira i kupusa da se kuva na pari oko 20 minuta.

6. Servirati i dekorisati svežim peršunom.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!