Hleb sa maslinama i pistaćima

500 g brašna
3 dl vode
4 kašike ulja
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog bosiljka
50 g crnih maslina
50 g pistaća
20 g susama

Skordelja

½ vekne hleba
3 čena belog luka
3 kašike sirćeta
so
biber
maslinovo ulje

Za serviranje

skordelja
2 kašike pasiranog paradajza
2 kašike ajvara

Share | Print

Način pripreme

1. U posudu za mešanje sipati brašno, so, šećer, kvasac, 2 kašike ulja i vodu i umesti elastično kompaktno testo. Ostaviti da raste oko 60 minuta.

2. Testo premesiti i podeliti na dva dela. Jedan deo istanjiti i staviti na dno tepsije obložene papirom za pečenje. Testo posuti maslinama isečenim na kolutove, bosiljkom i pistaćima, pa prekriti i ušuškati sa ostatkom testa koje se prethodno istanji. Preliti i dobro premazati uljem, posuti susamom i sa malo soli.

3. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

4. Skordelja: Hleb natopiti vodom, pa mu odstraniti koru i dobro ocediti. Beli luk usitniti u blenderu sa sirćetom, malo maslinovog ulja, solju i biberom, pa pomešati sa oceđenim hlebom.

5. Mešati i po potrebi dodavati maslinovo ulje dok se ne dobije kremasta struktura namaza. Ostaviti da se ohladi u frižideru i služiti uz hleb sa maslinama.

6. U jednoj posudi pomešati pasirani paradajz i skordelju. Servirati u činijicu. U drugu činijicu sipati skordelju. U treću činijicu servirati ajvar.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!