Kiflice

Kiflice sa šargarepom

Testo

500 g brašna
1 dl ulja
1 kašika sirćeta
2 dl mlake vode
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice soli
1 kašičica šećera
100 g barene šargarepe

Fil

150 g kačkavalja
100 g kajmaka
1 kašičica origana
1 kašika ajvara

Za premazivanje i posipanje

1 jaje
susam

Kiflice sa heljdinim brašnom i pekmezom od šljiva

Testo

200 g heljdinog brašna
300 g belog pšeničnog brašna
1 dl ulja
2 dl mlake vode
1 kašika sirćeta
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice soli
1 kesica vanilin šećera

Fil

pekmez od šljiva

Za premazivanje

1 jaje

Share | Print

Način pripreme

1. Postupak za izradu kiflica je isti. Za kiflice sa šargarepom potrebno je šargarepu prethodno dobro usitniti u blenderu.

2. Umesiti testo od svih sastojaka. Testo treba da bude meko i elastično i da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da raste na toplom mestu oko sat vremena.

3. Kada naraste, testo malo premesii i podelite na dve jufke. Svaku jufku razvući oklagijom da se dobije krug debljine 3-4 mm. Krug iseći na osmine. Staviti fil (nadev) na ivicu svakog trougla. Bočne uglove trougla saviti na unutra ka filu. Umotati i formirati kiflicu.

4. Kiflice ređati u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje i premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Pre pečenja ostaviti ih da stoje na toplom mestu oko 10 minuta. Rernu zagrejati na 220 stepeni, pa spustiti na kiflice da na 200 stepeni tokom pečenja. Peći 30-35 minuta.

5. Nakon pečenja kiflice prekriti sa blago vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se hlade.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!