Jagnjeća čorba i priganice

Jagnjeća čorba

600 g jagnjetine
1 veza mladog luka
1 veća glavica crnog luka
3 šargarepe
2 kašike sitno seckanog peršuna
suvi začin
biber
so
2 dl pasiranog paradajza
4 kašike ulja
400 g kuvanog krompira

Za serviranje

mladi kajmak

Priganice od 4 vrste brašna

100 g integralnog ražanog brašna
100 g integralnog ječmenog brašna
100 g integralnog heljdinog brašna
200 g belog pšeničnog brašna
4 jaja
1 dl ulja
1 kesica suvog kvasca
1,5 dl mlakog mleka
1,5 dl mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
ulje za prženje

Za serviranje

domaći pinđur
pekmez od šljiva

Share | Print

Način pripreme

1. Jagnjeća čorba: Jagnjetinu začiniti suvim začinom.

2. Mladi luk iseći na kolutiće, crni luk iseći sitno i propržiti u šerpi na zagrejanom ulju. Dodati šargarepu isečenu na kolutove i na kraju komade jagnjetine. Prodinstati sve zajedno, pa naliti vodom, pasiranim paradajzom i začiniti. Ostaviti da provri, pa krčkati na tihoj vatri dok se jagnjetina ne skuva, oko 40 minuta. Pred kraj kuvanja dodati isečen kuvani krompir.

3. Servirati toplo sa mladim kajmakom.

4. Priganice: U manjoj posudi pomešati vodu i mleko, dodati suvi kvasac i šećer., I ostaviti da se kvasac aktivira.

5. U većoj posudi za mešanje pomešate sve vrste brašna i so. Dodati aktiviran kvasac, 2 umućena jaja, ulje. Umesiti ljepljivo, meko testo i ostaviti da raste na toplom mestu oko 45 minuta.

6. Kada testo naraste u njega umešati još dva jaja i ostaviti da naraste još oko 10 minuta na toplom mestu.

7. Testo vaditi nauljenom kašikom i stavljati u zagrejano duboko ulje. Pržiti dok priganice ne dobiju lepu rumenu boju.

8. Priganice vaditi iz ulja na papirni ubrus, da se ocedi višak masnoće, i služiti ih sa ajvarom ili pekmezom od šljiva.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!