Pita od jabuka

Za 8 osoba

Testo
250 g brašna
200 g margarina
50 g mlevenih badema
½ kašičice soli
1dl hladne vode
0,1 dl sirćeta
žumance za premazivanje
10 g margarina za podmazivanje posude

Fil
600 g jabuka
kašičica cimeta
½ kašičice muskatnoh oraščića
4 kašike tamnog šećera
4 kašike smeđeg šećera
20 g margarina
sok od jednog limuna
2 kašike vode

Prilog
sladoled, po želji
Način pripreme

1. Mikserom mešati brašno, mleveni badem, so i margarin koji je isečen na kockice dok se ne dobije rastresita masa. Dodavati postepeno vodu i sirće, pa ručno mesiti dok se ne dobije glatko elastično testo.

2. Testo uviti u foliju i staviti u frižider da se hladi 30 minuta.

3. Oprane jabuke oljuštiti i iseći na krupne komade. Preliti ih sokom od limuna, dodati smeđi šećer, cimet i muskatni oraščić. Promešati i staviti sa strane.

4. U šerpu sipati vodu i tamni šećer i na umerenoj vatri pustiti da se šećer karamelizuje. Dodati margarin i uz stalno mešanje kuvati nekoliko minuta dok se ne dobije sjajni karamel. Dodati jabuke i uz lagano mešanje kuvati još nekoliko minuta. Skinuti sa vatre.

5. Uključiti rernu da se zagreje na 190°C.

6. Izvaditi testo iz frižidera i premesiti. Podeliti testo na 2 dela. Prvo oklagijom na obrašnjavljenoj površini razvući donju koru debljine 3 mm i njome obložiti unapred omašćenu posudu za pečenje. Nasuti preko prve kore fil od jabuka. Nožem odseči višak testa po obodu posude i premazati razmućenim žumancetom. Fil prekriti sa ostatkom testa koje je takođe oklagijom razvučeno na istu debljinu kao i donja kora.

7. Ivice testa premazati žumancetom i dobro spojiti. Gornju koru na nekoliko mesta lagano probušiti nožem. Od ostatka testa napraviti dekoraciju za gornju koru. Premazati celu površinu pite žumancetom i staviti u pećnicu da se peče 40 minuta.

8. Kada je pita pečena ostaviti da se malo ohladi. Servirati sa kuglom sladoleda.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!