Tart od limuna

Za 6 osoba

Testo
200 g brašna
100 g margarina
jaje
0,5 dl vode
2 kašike šećera u prahu
20 g mlevenih lešnika ili badema
prstohvat soli
½ kašičice šećera sa ukusom karamela i vanile

Krem od limuna
4 jaja
150 g šećera u prahu
sok od 4 limuna
rendana kora od 4 limuna
1,2 dl pavlake za kuvanje

Dekoracija
šlag
voćni preliv
Način pripreme

1. U odgovarajuću posudu dodti brašno, šećer, mlevene lešnike, so i margarin isečen na sitne kockice, mesiti sve dok ne dobijemo rastresitu smesu.

2. U dobijenu smesu dodati jaje i vodu i mesiti dok se ne dobije glatko testo.

3. Testo držati u frižideru barem 1 sat da se prohladi.

4. Razvući testo oklagijom na debljinu od 3 mm i njime obložiti tepsiju. Viljuškom na više mesta izbušiti testo. Preko testa staviti papir za pečenje i prekriti ga sirovim pirinčem ili pasuljem, da testo prilikom pečenja ne bi puno naraslo. Zagrejati pećnicu na 190C i staviti testo da se peče 15 minuta.

5. Krem od limuna: umutiti jaja i šećer u prahu, kada dobijemo kremastu teksturu dodati limunov sok, koru od limuna, pavlaku za kuvanje, mutiti dok se krem ne ujednači ne previše dugo.

6. Iz pleha sa polupečenom korom izvaditi papir sa pirinčem ili pasuljem ostaviti par minuta da se prohladi i naliti kremom.

7. Temperaturu u pećnici smanjiti na 150C i peći tart 30-40 minuta.

8. Tart sluziti hladan uz dekoraciju od šlaga i voćnog preliva.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!