Vlaška suva pita i plašinte

Vlaška suva pita
Za 8 osoba

400 g kora za pitu
200 g suvih šljiva bez koštica
100 g suvog groždja
1,5-2 dl ulja
150 g oraha
250 g šećera
kašičica cimeta

Plašinte
za 12 komada

3 jaja
kašičica sode bikarbone
300 g brašna za testo
300 g rendanog mladog sira
0,5 dl ulja
čaša kiselog mleka
200 g brašna za razvijanje kore
100 g spanaća
čen belog luka

Prilog
Kiselo mleko po ukusu

Način pripreme

1. Vlaška suva pita: Samleti orahe. Suve šljive sitno iseći, pomešati sa suvim groždjem, orasima i cimetom.

2. Staviti jednu koru na radnu površinu, poprskati uljem, posuti sa dve kašike šećera i dve kašike fila od oraha, cimeta i suvog groždja. 1/3 kore ostaviti bez fila. Nakon toga staviti drugu koru pa ponoviti postupak, a zatim i treću isto tako.

3. Bočne ivice pite presaviti ka sredini, pa umotati pitu od filovanog kraja ka praznom kraju. Pitu staviti u dobro nauljen pleh i ponoviti postupak dok se ne utroši sav materijal.

4. Peći na temperaturi od 180°C oko 20-ak minuta dok pita ne porumeni.

5. Servirati je toplu ili hladnu, po ukusu.

1. Plašinte: U zagrejanu posudu dodati malo ulja, a zatim čen belog luka da se proprži i na kraju spanać. Skloniti u stranu.

2. U brašno sipati sodu bikarbonu i dobro promešati. U istu posudu dodati sve sastojke, sjediniti, pa zamesiti testo. Dodati i spanać.

3. Na radnoj ploči razvući komad po komad testa, iseći na komade 6x5 cm. Nožem napraviti usek na sredini svakog parčeta testa. Proces ponavljati dok se ne utroši testo.

4. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju dok ne porumeni i naraste.

5. Servirati toplo sa kiselim mlekom.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!