Švajcarska torta od oraha

Za 4 osobe

Testo
400 g brašna
200 g margarina
50 g šećera
½ kašičice soli
1 dl vode
rendana kora od limuna i pomorandže

Fil
200 g šećera
2 kašike vode
400 g oraha
100 g badema
1 ½ dl pavlake za kuvanje
3 kašike meda

Ostale namirnice
prah šećer
brusnica

Dekoracija
prah šećer
brusnica

Način pripreme

1. U brašno dodati hladan margarin i so pa mikserom, na kome su metlice za testo, sjediniti namirnice. Dodati šećer i rendane koru od limuna i pomorandže. Promeniti metlice (staviti obične), pa namirnice mutiti još nekoliko minuta. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umesiti glatko i elastično testo. Prekriti ga prijanjajućom folijom, te odložiti u frižider da odstoji minimum 1 h (idealno je preko noći).

2. Napraviti fil: na jakoj vatri karamelizovati šećer sa dodatkom 2 kašike vode. Dodati krupno mlevene orahe i bademe. Promesati, pa dodati pavlaku za kuvanje i med. Sve krčkati na umerenoj temperaturi svega 10 minuta. Ostaviti da se fil prohladi.

3. Odležalo testo podeliti na 2 dela. Razvući ih oklagijom na veličinu prečnika posude za pečenje. U posudu staviti donju koru, po njoj rasporediti fil pa prekriti gornjom korom. Umutiti jaje sa pavlakom pa premazati kolač.

4. Zagrejati pećnicu na 200° C te peći kolač 30 minuta. Gotov kolač ukrasiti šećerom u prahu i brusnicama.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!