“Coq au Vin” i lolo bionda sa orasima i plavim sirom
„Coq au vin“ – Petao u vinu
1 kg pilećih bataka i karabataka sa koskom
1 kg mladih krompira
200 g slanine u komadu
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
250 g šampinjona
3 kašike paradajz pirea
50 ml suncokretovog ulja
400 ml pilećeg fonda
biber šarena mešavina
1 kašičica soli
1 veza peršuna
Marinada za meso
500 ml crvenog vina
biber u zrnu, šarena mešavina
beli luk u granulama
1 kašičica suve majčine dušice
3 lovorova lista
Lolo bionda salata sa orasima i plavim sirom
1 lolo bionda salata
so sitna kuhinjska
biber šarena mešavina
2 kašike meda
1 kašika crnog aćeto balzamika
50 g oraha
50 g plavog sira
Način pripreme
Coq au vin: Marinirati piletinu. U veću činiju staviti piletinu, dodati vino, crni biber u zrnu, beli luk u granulama, majčinu dušicu i lovorov list. Pokriti i ostaviti da se marinira najmanje 2 sata, idealno preko noći u frižideru.
U većoj šerpi zagrejati suncokretovo ulje. Dodati slaninu i pržiti dok ne postane hrskava. Izvaditi slaninu i staviti je sa strane. U istu masnoću dodati sitno seckani luk, posoliti i propržiti do staklastog. Dodati kolutove šargarepe i dinstati oko 5 minuta, dok ne omekšaju.
U tiganju ispeći piletinu iz marinade na malo ulja, dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana. Piletinu dodati u šerpu sa dinstanim povrćem. Dodati prethodno prženu slaninu, a zatim i paradajza pire. Kratko propržiti. Smanjiti temperaturu. Kada dostigne određenu gustinu naliti sa marinadu od vina i kuvati dok se sos ne ukuva, oko 10–15 minuta. Dodati pileći fond i kuvati na laganoj vatri, dok meso ne postane mekano i sos se zgusne.
U međuvremenu skuvati mlade krompire u posoljenoj vodi, dok ne omekšaju. Dodati krompir u Coq au Vin poslednjih 10 minuta kuvanja, da upije deo ukusa.
Na vrelom ulju propržiti cele pečurke. Začiniti šarenim biberom i solju. Dodati pečurke u šerpu pred sam kraj kuvanja, kako bi ostale čvrste i aromatične.
Salata: Lolo bionda salatu iscepkati na krupne komade i začiniti je sa solju, šarenim biberom i marinadom od meda i aćeta. Servirati je u duboki tanjir, a preko salate pobacati iseckane orahe i komade plavog sira.
Serviranje: Servirati Coq au Vin u dubokom tanjiru – idealno uz parče hrskavog hleba ili baget. Ukrasiti svežim peršunom i poslužiti dok je vruće uz salatu.