Đačka užina

Kašica

2 dl mleka
50 g ražanih pahuljica
1 kašičica smeđeg šećera
20 g badema
20 g lešnika

Pašteta

1 konzerva tunjevine
3 šampinjona srednje veličine
10 ml ulja
20 g mlečnog margarina
prstohvat soli
3 lista zelene salate
4 tost hleba

Voćna salata

¼ jabuke
¼ banane
¼ pomorandže

Način pripreme

1. Sipati mleko u posudu, dodati ražane pahuljice, smeđi šećer, mleveni badem i lešnik. Staviti na šporet da prokuva, pa skloniti sa strane da se hladi.

2. Napraviti paštetu od tunjevine: ocediti tunjevinu od ulja. Šampinjone oprati i iseći, pa ih sotirati na malo ulja. Ohlađene pečurke dodati u tunjevinu zajedno sa margarinom, malo posoliti, pa ispasirati blenderom dok ne postane kremasta, maziva masa. Dodati malo suvog bosiljka i promešati.

3. Iseći dva lista zelene salate. Odstraniti koru tost hleba, a sredinu rastanjiti oklagijom. Premazati paštetom, posuti zelenom salatom i urolati tost.

4. Voćna salata: voće oljuštiti, sitno iseći i sjediniti.

5. U odgovarajuću kutiju za užinu na listu zelene salate spakovati isečeni rolat od tunjevine, kašicu od ražanih pahuljica sipati u papirnu modlu, voćnu salatu u drugu modlu i zajedno upakovati.