Dve paste: Gastronomad – nova epizoda u sredu, 30. jula, u 13:20 na RTS 1

Kažu da je pasta više od hrane i simbola Italije – to je emocija, tradicija i deo njihovog identiteta. Međutim, njeni koreni sežu duboko u istoriju – od Kine i Bliskog istoka do Sicilije, gde su Arapi u ishranu uveli sušenu testeninu. Italijani su od paste napravili umetnost – svaki region ima svoje oblike i sosove, od taljatela u Emiliji do orečijete u Pulji. Suva pasta se pravi od durum pšenice i idealna je za paradajz sosove, dok se sveža pasta sa jajima kombinuje sa puterom, pavlakom i sirom. Paradajz, iako danas najvažniji sastojak mnogih sosova, u Italiju je stigao tek u 16. veku i dugo je bio smatran otrovnim. Prvi paradajz sos zabeležen je u Napulju, a danas je osnova italijanske kuhinje. Bosiljak, mirisan i svež, savršeno zaokružuje ukus – koristi se sirov, u pestu, ili tik pred kraj kuvanja sosa. U Liguriji se koristi više maslinovo ulje, dok se u severnim regijama često kuva s puterom. Italijani veruju u jednostavnost i kvalitet – malo sastojaka, ali savršen balans ukusa.

Naš gastronomad Nikola Vučković pravi nam dve paste – zapečene tortiljone sa pikantnim paradajz sosom i mocarelom i prolećnu pastu sa šparglama u sosu od limuna. Prijatno gledanje!