Francuski kolač sa jabukama

200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
500 g očišćenih jabuka
sok od jednog limuna
3 jaja
200 g šećera
1 kašičica arome ruma
2 kašičice arome vanile
1 kašičica cimeta
200 g margarina

Prilog

sladoled
prah šećer

Način pripreme

1. U posudi za mešanje odgovarajuće veličine sipati brašno, so i prašak za pecivo i sve dobro promešati.

2. Margarin istopiti u manjoj šerpi i ostaviti sa strane.

3. Jabuke oljuštiti i iseći na malo deblje listiće, preliti sokom od limuna, posuti cimetom, promešati i ostaviti sa strane.

4. U većoj posudi za mešanje umutiti jaja. Dodati šećer i mešati dok se ne sjedine, a pri kraju mešanja dodati arome vanile i ruma. Uz mešanje dodati pola količine brašna i pola istopljenog margarina, a zatim ostatak brašna i margarina.

5. Dobijenom masom preliti jabuke i sve dobro promešati.

6. Sve presuti u peh sa kopčom čije je dno dobro premazano margarinom, a zidovi obloženi papirom za pečenje.

7. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 50 minuta, odonosno dok površina kolača ne porumeni.

8. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi 10 minuta, a zatim skinuti prsten. Ostaviti kolač da se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.

9. Prebaciti ga na tanjir, posuti prah šećerom i servirati sa sladoledom.