Petao u vinu ili Coq au Vin, jedno je od najpoznatijih tradicionalnih francuskih jela i podseća na srdačne, rustične kuhinje francuskih bistroa. Recept za ovo jelo, kako kaže legenda, potiče još iz vremena Julija Cezara, kada su ga Gali pripremali na ovaj način kako bi ublažili žilavost mesa starijih životinja. U novije doba postaje popularan u francuskim bistroima i restoranima, prvenstveno zbog svog jednostavnog, ali bogatog ukusa. Bistroi su često služili ovo jelo, jer se mogli da ga pripreme unapred. Različiti regioni razvili su svoje verzije ovog jela, koristeći lokalna vina. Najpoznatija verzija koristi crno vino iz Burgundije, ali postoje i one sa belim vinom, pa čak i sa šampanjcem.
Naš gastronomad Nikola Vučković vodi nas na romantično putovanje kroz pariske bistroe i predstavlja nam ovaj prefinjen specijalitet, koji se priprema od lokalnih sastojaka, koristeći tradicionalne tehnike kuvanja. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.