Meso divljih prepelica nekada je bilo rezervisano za plemstvo i lovce, a često je bilo prisutno na svečanim srednjovekovnim trpezama. U Francuskoj se spremaju u vinskim sosovima, punjene džigericom, dok se u Italiji kombinuju sa grožđem i začinskim biljem. Na Balkanu su deo tradicije lovačke kuhinje. Divlja prepelica je mala, ali izuzetno cenjena u gastronomiji. Divlje prepelice se hrane prirodno i žive slobodno, meso im je tamnije i aromatičnije, a ukus intenzivniji. Migriraju svake godine iz Afrike u Evropu, prelazeći hiljade kilometara. Lov na njih zahteva veštinu, a u Srbiji se najčešće love u ravnicama Vojvodine. Naš gastronomad Nikola Vučković pripremiće nam čuveni specijalitet sa evropskih dvorova – pečene prepelice sa sosom od pomorandže, pireom od celera i sotiranim prokeljom. Prijatno gledanje!
Gozba od prepelica: Gastronomad – nova epizoda u subotu, 14. juna, u 16:00, na RTS 1

Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.