Holandske ćufte
Za 4 osobe
100 g margarina
150 g brašna
1 lvode
100 g graška
30 g crnog luka
500 g junećeg mesa
1 kašićica suvog začina
½ kašičice suvog začina
½ kašičice bibera
½ muskatnog oraščića
Za paniranje i pohovanje
50 g brašna
2 jaja
50 g prezli
½ dl ulja
Sos
4 kašike kisele pavlake
2 kašike majoneza
1 kašika kečapa
Dekoracija
svež peršunov list
Način pripreme
1. Iseći meso na trake i naliti sa vodom. Staviti da se kuva. Grašak skuvati posebno. Skuvano meso izvaditi iz supe da se hladi, supu sačuvati za nalivanje, grašak procediti i ohladiti.
2. Usitniti grašak i meso. Očistiti i sitno iseckati crni luk. U odgovarajućoj šerpi otopiti margarin, dodati brašno lagano mešajući dok se ne dobije ujednačenagusta masa bez grudvica. Nakon toga dodavati supu uz lagano mešanje, crni luk, začine i sitno seckano meso i grašak, da se dobije gusta masa.
3. Dobro ohladiti masu u frižideru, nekoliko sati. Od ohlađene mase praviti loptice veličine oraha. Loptice uvaljati u brašno, pa u razmućena jaja, zatim u prezle.
4. Pržiti u dubljoj masnoći dok ne dobiju zlatnožutu boju.
5. Sos: od pavlake, majoneza i kečapa napraviti sos, služiti uz tople Holandske ćufte, dekorisati peršunom.