Hrskavi svinjski stomak sa pečenim povrćem i sosom od pečenja
2 kg svinjskog stomaka bez kosti (pauflek)
1 kašika šarenog bibera u zrnu
1 kašika komorača u zrnu
1 kašika morske soli
3 lovorova lista
4 glavice crnog luka
50 ml suncokretovog ulja
Pečeno povrće
2 šargarepe
2 krompira
1 komorač
1 manji celer
1 glavica belog luka
2 grančice svežeg ruzmarina
1 kašika suncokretovog ulja
1 kašika morske soli
5 zrna šarenog bibera
Sos od pečenja
50 g margarina sa maslacem
1 kašika brašna
morska so
šareni biber po ukusu
Salata sa greni smit jabukom
250 g miksa zelenih salata
1 greni smit jabuka
2 kašike mediteran ulja
1 kašika limunovog soka
Način pripreme
Hrskavi svinjski stomak: U avanu pomešati suve sastojke i sa tučkom ih izgnječiti. Vrhom oštrog noža zaseći svinjski stomak po koži. Utrljati mešavinu suvih začina po mesu i koži, tako da začini prodru u zaseke na koži. Premazati sa malo ulja da meso lepo upije začine.Crni luk sa ljuskom iseći na četvrtine i poređati u pleh tako da je deo sa ljuskom okrenut na gore. Preko luka staviti meso tako da je koža okrenuta na gore.Ubaciti u zagrejanu rernu na 250° C, 45 do 60 minuta, u zavisnosti od debljine komada mesa. Nakon toga izvući meso iz pleha i prebaciti direktno na rešetku u rerni, ispod koje će stajati povrće. Temperaturu smanjiti na 160° C i peći još 2 sata. Oštrim nožem iseći komad hrskavog stomaka i poslužiti na tanjiru uz pečeno povrće, sos i salatu.
Pečeno povrće: Oprano povrće iseći na krupne komade, beli luk razdvojiti na čenove i sve začiniti sa svežim ruzmarinom, morskom soli, šarenim biberom i samo jednom kašikom ulja, jer će pleh ići direktno ispod mesa koje stoji na rešetki i skupljaće sve sokove i masnoće iz mesa. Povrće je gotovo kada i meso.
Sos od pečenja: Kada meso izvučemo iz pleha, sačuvati tečnost koju je meso ispustilo. U šerpici otopiti puter, a zatim dodati kašiku brašna uz konstantno mešanje. Dodati sok od pečenja i sos ukuvati do željene gustine. Ukus doterati solju i biberom.
Miks salata sa jabukom: Mešavinu salata pomešati sa isečenom jabukom na listiće. Sve začiniti sa limunovim sokom, uljem, solju i biberom. Poslužiti na tanjiru uz meso i povrće.
Slatke prženice od brioš hleba sa grilovanim kajsijama
1 brioš hleb
4 jaja
50 ml mleka
Grilovane kajsije
300 g kompota od kajsija
50 ml mediteran ulja
Dekoracija
20 g šećera u prahu
¼ kašičice cimeta
½ veze sveže nane
grčki jogurt
Način pripreme
Slatke prženice: Brioš hleb iseći na deblje kriške. Jaja umutiti i pomešati sa mlekom. Hleb umočiti u smesu i pržiti na zagrejanom tiganju sa obe strane.
Grilovane kajsije: Na zagrejanom tiganju izgrilovati kajsije iz kompota dok ne dobiju zlatno braon boju.
Serviranje i dekoracija: Preko serviranih prženica poređati kajsije, zajedno sa sirupom iz tiganja. Posuti šećer u prahu i cimet po želji. Dodati po kašiku do dve grčkog jogurta na svaku prženicu. Sve dekorisati svežom nanom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.