Idrijski žlikrofi
Za 4 osobe
Fil
1 glavica crnog luka
50 gr čvaraka
1 kašičica majorana
1 kašičica suvog vlašca
100 gr brokolija
2 krompira
1 kašika ulja
Sos
1 glavica crnog luka
½ l paradajz pirea
1 kašika suvog začina
1 kašika ulja
Testo
250 g brašna
prstohvat soli
1 jaje
2 kašike ulja
Način pripreme
1. Fil: Očistiti krompir, iseći na kockice i skuvati. Sitno iseći crni luk, propržiti ga na ulju, a zatim dodati samlevene čvarke da se prže. Posle kraćeg prženja dodati majoran, vlašac i brokoli pa kratko propržiti. U fil dodati ispasiran kuvani krompir. Sjediniti.
2. Sos: Sitno iseći crni luk. Propržiti ga na ulju, pa dodati paradajz pire. Prokuvati. Začiniti sa suvim začinom.
3. Testo: Brašno, so, jaje, vodu i ulje dobro izmešati i napraviti testo. Testo rastanjiti oklagijom ili mašinicom za testo. Na razvučeno testo staviti fil u obliku i veličini klikera u razmaku od jednog prsta. Preklopiti testo, odstraniti višak, prstom pritisnuti između fila kako bi se dobili komadi testa (žlikrofe) jednake veličine u obliku bombončića. Preseći nožem.
4. Kuvati u ključaloj vodi dok žlikrofi ne isplivaju na površinu. Kuvane žlikrofe servirati tople u tanjir u koji se prethodno sipa sos.