Lovor – slavom ovenčan: Gastronomad, nova epizoda, u četvrtak, 26. avgusta, u 12:30, na RTS 1

Lovor je u antičko doba bio je cenjeno i sveto drvo. Njegove grančice bile su znak najveće slave i časti, pa su u strom Rimu, kao simbolom trijumfa, njima ovenčavani pobednici u ratovima, slavni pesnici i drugi slavljenici. U prošlosti se lovorov list mnogo više koristio u kuhinji nego danas. Kao začin koriste se prvenstveno sveži ili osušeni listovi koji moraju biti celi i zeleni, ali se mogu koristiti i plodovi. Dodaje se pečenjima, umacima, jelima od kiselog kupusa, ribljim marinadama ili zimnici. Lovor se jelu ne dodaje samo zbog arome već i zbog poboljšanja varenja i apetita, a dugačak je i spisak njegovih lekovitih svojstava.

Katarina Petrović Kaja, naš gastronomad, u novoj epizodi priča nam priču o lovoru i njegovoj upotrebi u kulinarstvu. Pripremiće nam lovor pitu u četvrtak, 26. avgusta, u 12:30, na RTS 1.