Maneštra

Za 6 osoba

1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
200 g belog pasulja
200 g crvenog pasulja
400 g krompira
2 kašike ulja
50 g slanine
1 l vode
300 g suvih rebara
200 g suvog mesa
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
200 g blitve
30 g kisele pavlake

Način pripreme

1. Očistiti i sitno iseckati pola glavice crnog luka. U odgovarajuću zagrejanu posudu sipati ulje, dodati seckani crni luk, prodinstati ga. Naliti ga sa vodom i kuvati.

2. Drugu polovinu glavice crnog luka, 3 čena belog luka i slaninu izmiksati dok se ne dobije kremasta masa. Sve ovo sjediniti sa crnim lukom i vodom i kuvati. Zatim dodati iseckano na kockice suvo meso, ostatak slanine i prethodno skuvana suva rebra.

3. Kada sve ovo prokuva smanjiti vatru, ubaciti oljušten i na kockice iseckan krompir i jedan krompir sečen na pola koji se koristi za zgušnjavanje maneštre, začiniti solju i biberom. Kuvane polutke krompira ispasirati, pa vratiti posudu da zgusne tečnost, dodati blitvu i kuvani pasulj iz konzerve. Prokuvati.

4. Servirati sa dodatkom kisele pavlake, po želji i ukusu.