Menemen sa jajima i paprikom
Menemen sa jajima i paprikom
2 kašike mediteran ulja
2 glavice crnog luka
1 paprika
2 crvene čili papričice
4 jaja
400 g seckanog paradajza iz limenke
1 kašičica paradajz paste
1 kašičica šećera
1 kašičica morske soli
1 kašičica bibera šarena mešavina
Začinejni grčki jogurt
6 kašika grčkog jogurta
2 čena belog luka
Dekoracija
½ veze peršuna
Način pripreme
Zagrejati ulje u tiganju. Dodati luk sečen na rebarca, i pržiti dok luk ne postane staklast, a zatim dodati paprike- slatku i ljutu, očišćene od semenki i jezgra, isečene na kockice. Namirnice u tiganju pržiti dok ne omekšaju. Dodati paradajz iz limenke, paradajz pastu i šećer. Sve dobro promešati drvenom varjačom i kuvati dok tečnost iz povrća delimično ne ispari.
Kada je povrće iz tiganja spremno, drvenom varjačom napraviti udubljenja u mešavini od povrća, i u njih dodati razbijena jaja. Poklopiti tiganj i ostaviti da se jaja kuvaju na laganoj vatri u povrću.Kada je sve gotovo, začiniti.
Grčki jogurt sjediniti sa sitno sečenim belim lukom. Ostaviti na kratko u frižideru da bi se ukusi jogurta i belog luka sjedinili.
Gotov Menemen preliti mešavinom jogurta i belog luka, i dekorisati sitno sečenim peršunovim lišćem.
Mediteranske paprike punjene ćuretinom
Za sveže paprike:
3 paprike
1,5 kašika suncokretovog ulja
½ kašičice morske soli
½ kašičice bibera šarena mešavina
Punjenje za paprike
240 g mlevenog ćurećeg mesa
70 g pečurki
400 g seckanog paradajza iz limenke
2 kašike suncokretovog ulja
½ glavice crnog luka
1 čen belog luka
1 kašičica kumina
1 kašičica paradajz paste
1 paradajz
1 kašika mešavine povrća za supu
½ kašičice morske soli
½ kašičice bibera šarena mešavina
½ veze svežeg origana
60 g mocarele
Način pripreme
Zagrejati rernu na 190 stepeni. Paprike preseći po dužini, očistiti od semenki i jezgra,. Peteljke ostaviti na paprici. Paprike kuvarskom četkicom premazati sa svih strana, i začiniti morskom solju i biberom.
Na dno pleha za pečenje, staviti papir za pečenje, i na njega staviti paprike. Peći 15 minuta, u prethodno zagrejanoj pećnici.
U tiganj sipati ulje, dodati mleveno ćureće meso. Ćuretinu pržiti nekoliko minuta , dok se ne razbiju komadi mlevenog mesa. Kada je meso nekih 80% termički obrađeno, skloniti ga iz tiganja u posudu sa strane. U isti tiganj, ponovo dodati ulje, i pržiti crni luk, sitno sečen i usitnjen beli luk. U toku prženja kada luk postane staklast , ubaciti pečurke sitno sečene, začiniti i nastaviti dinstanje.
Kada su namirnice u tiganju propržene, meso spojiti sa povrćem iz posude. Sve lepo sjediniti drvenom varjačom, a potom dodati paradajz pastu, seckani paradajz, paradajz seckan na kocke i listiće svežeg origana.
Paprike posle 15 minuta izvaditi iz pećnice, i napuniti ih filom. Preko fila dodati rendanu mocarelu, i pleh sa punjenim paprikama vratiti u pećnicu dok ne porumene.
Zeleno povrće u belom kremu
70 g graška
80 g brokolija
1 kašika margarina
1 kašika brašna tip „500“
2.5 dl mleka
½ kašičice morske soli
½ kašike bibera šarena mešavina
Način pripreme
Zeleno povrće u belom kremu, prilog uz paprike. Margarin staviti u šerpicu da se istopi, i u to dodati jednu supenu kašiku brašna. Promešati varjačom i sve naliti mlekom. Mešati varjačom, da bi se izbegle grudvice. U gotov sos, dodati skuvan grašak i brokoli. Smanjiti vatru, i sve lepo sjediniti koristeći varjaču, kada je gotovo začiniti. Za serviranje, na tanjiru napraviti posteljicu od priloga, a preko dodati mediteranske punjene paprike, zapečene i tople. Sve ukrasiti listovima origana.