Moči i Ozoni
Moči (Mochi)
Moči testo
100 g pirinčanog brašna
60 g kukuruznog skroba
60 g šećera
360 g mleka
40 g margarina
Čokoladno punjenje
4 kašike pšeničnog brašna
500 ml mleka
4 kašike šećera
200 g čokolade
1 kašičica cimet-šećera
Za posipanje
50 g kukuruznog skroba
Način pripreme
Za čokoladno punjenje u šerpu sipati mleko, dodati brašno i šećer. Kuvati, kad se zgusne dodati cimet-šećer, margarin i čokoladu. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za moči pomešati sve suve sastojke u jednu posudu, pa naliti mleko i sve dobro sjediniti. Prekriti providnom folijom i staviti u mikrotalasnu pećnicu 3-4 minuta. Dodati margarin.
Dugo i snažno mesiti, da bi testo postalo žilavo. Za bolju teksturu testo izlupati. Formirati jednake kuglice, zatim ubaciti ih u skrob, razvući oklagijom na radnoj površini.
Ubaciti u činiju, koja ima oblik močija (polu lopte). Puniti čokoladnim punjenjem i zatvoriti.
Ozoni – Japanska novogodišnja supa
Daši (Dashi)
1,5 l vode
5 listova nori algi
50 g suvih šitaki pečuraka
Supa
400 g rotkve
2 šargarepe
1 kašika soja sosa
1 kašika sakea
1 kašičica kuhinjske soli
Slani moči
100 g pirinčanog brašna
30 g kukuruznog skroba
180 g mleka
20 g margarina
Za serviranje
2 pečena močija
2 štapića surimija
½ veze peršuna
Način pripreme
Dashi (Daši): Alge i pečurke skuvati u 1,5 l hladne vode. Kada provri, smanjiti temperaturu. Kuvati nekoliko sati, pa procediti.
Rotkvu iseći na krupne kocke, šargarepu na kolutove. U gotov daši dodati povrće. Kada povrće omekša, začiniti soja sosom, sakeom i solju.
Slani moči: Pomešati sve suve sastojke u jednu posudu pa naliti mleko, sve dobro sjediniti. Prekriti providnom folijom i staviti u mikrotalasnu pećnicu 3-4 minuta. Dodati margarin. Dugo i snažno mesiti da bi testo postalo žilavo. Za bolju teksturu testo izlupati. Testo razvući, debljine oko 3 cm, iseći na kocke, staviti na rešetke u peći. Peći na 200°C 10-15 minuta.
U činiju za supu staviti pečeni moči i surimi štapiće sečene na romboide, pa naliti gotovom supom, posuti seckanim peršunom.