Pašteta i domaći hleb: Gastronomad – nova epizoda u subotu, 1. novembra, u 14:50, na RTS 1

Pašteta od pileće džigerice jedno je od najpoznatijih evropskih jela koje spaja jednostavnost i eleganciju. Kroz istoriju zauzimala je posebno mesto u francuskoj, britanskoj i srednjoevropskoj kuhinji. Pileća džigerica, kada se termički obradi sa lukom i puterom, dobija svilenkastu teksturu i bogat ukus. Najčešće se obogaćuje vinom ili konjakom, što joj daje dodatnu dubinu ukusa. Uz paštetu se često služe slatko-kiselkasti dodaci poput džema od crvenog luka ili voćnih čatnija, kako bi se postigao savršeni balans.

Međutim, kaže se da pašteta bez hleba nije potpuna i da zajedno čine savršeni gastronomski par. Zato naš gastronomad Nikola Vučković priprema i hleb za ovu priliku. Neutralna i mekana struktura hleba savršeno nosi paštetu i ističe njen karakter. Bilo da je u pitanju hrskavi baget, mekana ćebata ili tamni ražani hleb, svaka od ovih vrsta stvara drugačije i harmonično iskustvo. Kombinacija kremaste paštete i toplog domaćeg hleba predstavlja uravnotežen odnos tekstura i ukusa. Prijatno gledanje!