Pečene prepelice
5 prepelica
2 pomorandže
300 g smrznutih ribizli
400 ml crvenog vina
2 grančice ruzmarina
10 g sitne kuhinjske soli
3 g majčine dušice
3 g šarenog bibera
40 ml mediteran ulja
Sos od vina i pomorandže
200 ml soka od pomorandže
2 grančice ruzmarina
1 kašičica gustina
2 g sitne soli kuhinjske
Pire od celera
800 g celera
500 ml mleka
100 ml neutralne pavlake
2 g sitne kuhinjske soli
2 g šarenog bibera
Sotirani prokelj
450 g smrznutog prokelja
150 g pančete u komadu
50 g suvih brusnica
30 ml mediteran ulja
krupna morska so
šareni biber
Dekoracija
sveži listovi matičnjaka
Način pripreme
Pečene prepelice: Prepelice marinirati sa crvenim vinom, suvim začinima i biberom. Ostaviti ih u marinadi 2 do 24 sata da bi meso omekšalo. Nakon mariniranja, meso ispeći na zagrejanom ulju sa svih strana dok ne dobije zlatno-braon boju, pa posoliti. U tepsiju sipati smrznute ribizle, a preko njih položiti pržene prepelice, grudima na gore. Pomorandže oljuštiti nožem, zatim iseći na komade i staviti preko mesa. Dodati malo ruzmarina. Tepsiju pokriti aluminijumskom folijom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C, 25 do 30 minuta. Skinuti aluminijumsku foliju i vratiti tepsiju u rernu na 200 °C još 5 minuta.
Sos od vina i pomorandže: Iskoristiti vino iz marinade i u njega dodati sok od pomorandže. Dodati svež ruzmarin i ukuvati dok se količina ne smanji na trećinu. Sa strane razmutiti gustin u malo vode, pa zgusnuti sos. Doterati ukus solju i procediti.
Pire od celera: Celer očistiti i iseći na manje kocke. Staviti u šerpu i naliti mlekom i vodom. Poklopiti i kuvati dok celer ne omekša. Kada je celer kuvan, staviti ga u blender sa malo neutralne pavlake i blendirati dok se ne dobije glatka tekstura. Doterati ukus solju i dodati šareni biber.
Sotirani prokelj: U ključaloj vodi blanširati prokelj, zatim ga sotirati na malo ulja zajedno sa prethodno isečenom pančetom na kockice. Dodati suve brusnice i sve zajedno pržiti 4 do 5 minuta. Posoliti i pobiberiti.
Serviranje: Prepelice servirati na tanjiru zajedno sa pireom od celera, sotiranim prokeljom i sosom od vina i pomorandže. Dekorisati svežim matičnjakom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.