Pečeni brancin u chermoula marinadi i Basbousa kolač

Pečeni brancin u chermoula marinadi sa pireom od karfiola i tahinija

Chermoula marinada

½ veze svežeg peršuna
½ veze svežeg korijandera
2 čena belog luka
1 kašičica kumina
1 kašičica dimljene mlevene slatke paprike
½ kašičice harise u prahu
1 svež limun
60 ml mediteran ulja
½ kašičice morske soli
½ kašičice crnog bibera

Pečeni brancin

4 fileta brancina
2 g morske soli
1 g belog bibera
40 ml mediteran ulja

Pire od karfiola i tahinija

1 glavica karfiola
1 l mleka
2 kašike tahinija
2 kašike mediteran ulja
50 ml neutralne pavlake
3 g krupne morske soli

Salata

150 g matovilac salate
10 ml mediteran ulja
½ kašičice morske soli

Dekoracija

korijander

Način pripreme

Chermoula marinada: Sve sastojke staviti u blender, izblendati u pastu. Po potrebi dodati malo ulja da se dobije kremasta tekstura. Ostaviti da odstoji pre upotrebe.

Za ribu: Filete brancina začiniti i premazati sa chermoula pastom. Pokriti i ostaviti da se marinira 30 minuta. Zatim peći u rerni na 180°C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine fileta.

Pire od karfiola: Karfiol iseći na cvetove i kuvati u mešavini vode i mleka (da ne bi potamnelo i izgubilo belinu tokom kuvanja) dok ne omekša. Karfiol i ostale sastojke, osim tahinija, staviti u blender i blendati dok se ne dobije glatki pire. Po potrebi dodati malo mleka u kome se kuvao karfiol. Na kraju dodati tahini.

Salata: Matovilac salatu začiniti sa limunovim sokom, mediteran uljem i malo morske soli.

Serviranje: Servirati filete brancina preko karfiol pirea uz matovilac salatu. Dekorisati po željie svežim korijanderom.

Basbousa kolač sa grčkim jogurtom, medom i pistaćima

Basbousa

1 jaje
100 g kristal šećera
100 ml suncokretovog ulja
110 g grčkog jogurta
100 g kokosovog brašna
1 kašičica praška za pecivo
220 g griza

Sirup sa ružom

200 g kristal šećera
2,5 ml vode
20 g suvih pupoljaka ruže
½ limuna

Za podmazivanje

margarin s maslacem

Dekoracija

pistaći
jestivo cveće
jagode
grčki jogurt

Način pripreme

Basbousa kolač: Jaja blago umutiti sa kristal šećerom, a zatim dodati grčki jogurt i ulje. Mešati dok se sve ne spoji. Dodati griz, kokosovo brašno i prašak za pecivo. U vatrostalnu činiju podmazanu margarinom izliti smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 35 minuta.

Sirup: U šerpicu sipati šećer, vodu i limunov sok, a zatim staviti da se kuva na zagrejanoj ringli dok se šećer ne otopi. Kada se skloni sa ringle dodati suve pupoljke ruže i ostaviti sa strane da se ohladi. Sirup preliti preko pečenog kolača.

Serviranje: Parče kolača posuti iseckanim pistaćima i jagodama. Dekorisati jestivim cvećem.poslužiti sa grčkim jogurtom. Služi se uz čaj od nane.