Vremena se menjaju, a sa njima i običaji. Nekada se jelo za sofrom, a danas za stolom. Ali, gde god da se jede, hrana spaja ljude i prenosi kulturu jednog naroda. Naš gastronomad Nikola Vučković ugostio je Sabihu Dacić, autorku kulinarskih serijala Prijepoljke i Sabihina sofra, koja želi da otrgne od zaborava sve ono na čemu su generacije naših predaka odrastale i sačuva recepte i tople ljudske priče koje su se prenosile sa kolena na koleno. Od nje je naučio kako se pravi pileća musaka iz Prijepolja, laganije, ali veoma ukusno jelo koje spaja tradiciju i domaće ukuse.
Priprema se od krompira, pilećeg mesa (najčešće belog), luka i začina kao što su biber i origano. Krompir i piletina se slažu u slojevima, a zatim preliju smesom od jaja i pavlake, što daje musaki sočnost i kremastu teksturu. U nekim varijantama dodaje se i sir za hrskavu, zapečenu koricu. Peče se oko jedan sat, prvo pokriveno, a zatim otkriveno da se lepo zapeče. U Prijepolju se pridaje posebna pažnja da sve bude dobro začinjeno i lepo zapečeno. Ovo jelo je omiljeni porodični ručak, jednostavno, ali bogato ukusom. Za ljubitelje tradicionalnih slatkiša Sabiha i Nikola napravili su zdrave bombice od urmi, suvih šljiva i suvog grožđa. Prijatno gledanje!














Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.