Pileći suvlaki
Pileći suvlaki
8 pilećih bataka
Za marinadu
4 kašike mediteran ulja
1 kašičica morske soli
1 kašičica bibera sa belim lukom
2 kašičice sušenog origana
1 kašičica sušene nane
1 kašičica kumina
1 kašičica korijandera
1 kašičica dimljene slatke paprike
½ kašičice mlevenog cimeta
1 limun
1 čen belog luka
Za caciki
1 krastavac
200 g grčkog jogurta
nekoliko listova sveže nane
1 čen belog luka
½ kašičice morske soli
1 limun
Za serviranje
1 zelena salata
2 paradajza
1 glavica crvenog luka
1 limun
Za pita hleb
250 g brašna tip 400
7 g suvog kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
150 ml vode
2 kašičice mediteran ulja
1 kašika mediteranskog začinskog bilja
½ kašičice soli
Za premazivanje
2 kašike mediteran ulja
Način pripreme
Batake očistiti od kože i kostiju. Staviti piletinu u veliku posudu dodati začine, sok i koru jednog limuna i sitno seckan beli luk. Dobro promešati, tako da svaki komad mesa bude dobro obložen marinadom. Pripremljeno meso ostaviti na pola sata u frižideru. Marinirano meso iseći na kocke. Naređati na ražnjiće. Pripremljene ražnjiće staviti na vrh kalupa za pečenje. Peći u rerni na 200°C, pola sata do 40 minuta.
Pita hleb: U činiji pomešati brašno, so, kvasac i šećer. Dodati mlaku vodu i ulje. Umesiti glatko testo. Ostaviti da naraste. Naraslo testo podeliti na jednake delove. Od svakog dela formirati loptice, a zatim svaki posebno, oklagijom, rastanjiti na oko 7 mm. Premazati uljem i peći na zagrejanom tiganju, sa obe strane.
Caciki: Oljušten čen belog luka sitno iseckati i zgnječiti nožem da bude poput pirea. Ubaciti ga u posudu sa grčkim jogurtom. Oljušten krastavac iseći na pola po dužini i kašikom blago izdubiti sredinu i semenke kako bi otpuštao manje vode. Iseći ga na tanke trake i ubaciti u posudu, potom začiniti morskom solju i svežom nanom.
Serviranje: U jedan ugao tanjira servirati zelenu salatu. Na salatu staviti kriške paradajza i tanko sečen crveni luk na rebarca. Sa strane dodati kriške limuna. U drugi deo tanjira servirati ispečen hleb, preko ispečen suvlaki i u odvojenoj činiji caciki.