Selo Ramne nadvisilo se nad Ohridskim jezerom, pa sa visine od oko hiljadu metara mirno posmatra jezero i vrevu turista u ovom biseru Severne Makedonije. Očuvane tradicionalne makedonske kuće vraćaju posetioce u neka stara i mirnija vremena, kada za lep život nije bilo potrebno mnogo – ljubav, poštovanje, trpeza puna ukusnih đakonija i čaša dobrog domaćeg vina. Ramne, pored nesebičnog gostoprimstva, gostima nudi i posetu crkvi Svete Atanasije, čuvene po tome što u unutrašnjosti krije mali izvor tekuće vode. U selu je bio podignut i spomenik u čast 400 srpskih studenata i đaka, koje je bugarska vojska ubila pored Ohridskog jezera za vreme Prvog svetskog rata. Spomenik je bio delo arhitekte Momira Korunovića, a Bugari su ga srušili za vreme Drugog svetskog rata.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja naučila je od Nataše Nedanoske kako se od pesme, kako domaćini kažu, prave najukusnije pite – komat i kloparnik. Kaja je u znak zahvalnosti napravila košmišpitu. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.