Raskošni čili kon karne: Gastronomad – nova epizoda u subotu, 16. novembra, u 14:40, na RTS 1
Za čili kon karne kažu da je zvanično jelo države Teksas, mada se uticaj Meksika vidi ne samo u kombinaciji namirnica, već i u samom nazivu ovog egzotičnog jela. Na španskom znači čili sa mesom, a tradicionalni recept ima samo par jednostavnih sastojaka – paradajz, pasulj, čili papričice i meso. Korene vuče još iz vremena Asteka, a popularnost je steklo tokom građanskog rata u SAD u 19. veku. Jelo je pravi predstavnik fuzije između meksičke i američke kuhinje, koja je u svetu gastronomije poznata kao Teks-Meks. Čili kon karne proizvodio se i u konzervama, tako da su ga kauboji i vojnici nosili sa sobom tokom pustolovina. U mnogim regijama na jugu SAD i na severu Meksika postoje “čili barovi”, gde se služi lokalna verzija ovog specijaliteta.
Naš gastronomad Nikola Vučković naučio je od vrhunskih američkih kuvara kako da pripremi ovo moćno i raskošno jelo, koje prija i balkanskim ukusima. Prijatno gledanje!