Recelja iz Jerisosa i tanjir sa berbe
Recelja iz Jerisosa
1 l šire
500 g bundeve
2 kašike kreča
1 kašičica cimet šećera
Način pripreme
Bundevu isečenu na kocke staviti u krečnu vodu da odstoji 3 sata. Nakon toga bundevu isprati i kuvati u širi. Kad se skuva, ostaviti da se prohladi i servirati sa cimet šećerom.
Tanjir sa berbe
50 g slanine
2 kašike suncokretovog ulja
1 kašičica morske soli
½ kašičice biber šarene mešavine
30 g krutona
100 g braon pečuraka
2 poširana jaja
200 g pirea od bundeve
50 g suvih maslina
½ kašičice mediteranske mešavine
1 kašičica ulja sa ukusom belog luka
Način pripreme
Slaninu u listovima poređati po manjoj okrugloj posudi okrenutoj naopako, kako bi se mast slivala dok se slanina peče. Staviti tanjir u mikrotalasnu i grejati dok slanina ne postane hrskava. Pečurke iseći na trake, pa prebaciti u tiganj sa zagrejanim uljem i začiniti morskom solju.
Servirati pire od bundeve u tanjir. Dodati pečurke, masline, krutone, poširana jaja i začiniti mediteranskom mešavinom, solju i biberom. Dodati komadiće hrskave slanine i preliti uljem sa belim lukom.