Riba sa belim zeljem
3 brancina
krupna morska so
1 veća glavica kupusa
800 g krompira
½ dl ulja
1 kašika suvog začina
Za serviranje
svež peršun
Način pripreme
1. Ribu očistiti od iznutrica i iseći tako da se otvori po dužini. Dobro usoliti tako što se soli unutrašnjost ribe, a preko nje se stavlja druga usoljena riba sa kožom na dole. Usoljenu ribu ostaviti u frižideru 5 dana. Potrebno je povremeno ocediti ribu (jer pušta vodu) i dosoliti.
2. Dan pred spremanje ribu treba rasoliti tako što se ostavi da stoji u vodi jedan dan.
3. U šerpu odgovarajuće veličine prvo poređati kriške kupusa isečenog na osmine. Preko kupusa staviti krompir isečen na krupnije komade.
4. Dodati ulje, suvi začun i naliti vodom tako da voda dođe do 2/3 šerpe. Ostaviti da se kuva poklopljeno oko 40 minuta.
5. Nakon toga poređati pripremljenu ribu preko krompira i kupusa da se kuva na pari oko 20 minuta.
6. Servirati i dekorisati svežim peršunom.