Rižoto sa šumskim pečurkama
Ragu od pečuraka
200 g šampinjona
200 g portobelo pečurka
100 ml belog vina
1 kašičica senfa
5 g majčine dušice
2 g kuhinjske sitne soli
2 g mlevenog crnog bibera
2 kašike mediteran ulja
Rižoto
150 g karnaroli pirinča
½ glavice crnog luka
50 ml belog vina
200 g ragua od pečuraka
50 g putera
4 g krupne morske soli
2 g crnog bibera
1 mali trougao parmezana
125 g mocarele
30 ml mediteran ulja
Sotirane pečurke
50 g bukovača
60 g šitaki pečuraka
200 g lavlje grive
30 ml mediteran ulja
so
biber
Dekoracija
mikro bosiljak
Način pripreme
Ragu od pečuraka: U blenderu samleti sve pečurke. U šerpi na zagrejanom ulju propržiti samlevene pečurke, dodati majčinu dušicu, so i biber. Kada počnu da se lepe za dno posude, dodati senf i deglazirati belim vinom. Kada alkohol ispari, pržiti još 2–3 minuta.
Rižoto: U tiganju na ulju propržiti sitno iseckan crni luk, zatim dodati pirinač i nastaviti s prženjem još 2–3 minuta. Naliti belo vino i dinstati dok alkohol ne ispari. Postepeno dodavati vodu i mešati dok je pirinač ne upije, kuvati dok pirinač ne bude skuvan oko 60%, pa dodati ragu od pečuraka. Nastaviti s kuvanjem, a zatim dodati rendani parmezan i puter. Začiniti solju i biberom.
Sotirane pečurke: Na zagrejanom tiganju na ulju propržiti krupno sečene pečurke (tri vrste). Začiniti solju i biberom, skloniti sa strane.
Serviranja: Rižoto servirati na plitkom tanjiru. Preko rižota posuti sotirane pečurke i cepkanu mocarelu. Jelo dekorisati mikro bosiljkom.

Slatki aranćini sa sosom od kajsija
Aranćini
200 g karnaroli pirinča
480 ml vode
600 ml mleka
50 g kristal šećera
1 kašika gustina
1 veće jaje
prstohvat cimeta
prstohvat muskatnog oraha
½ kašičice vanila ekstrakta
Za paniranje i prženje
200 g brašna
4 jaja
150 g keksa od spelte sa maslacem
Sos od kajsija
400 g kajsija u kompotu
50 ml vode
5 g sveže nane
50 g margarina s maslacem
Dekoracija
sveža nana
Način pripreme
Aranćini: U vodu dodati pirinač. Kuvati na tihoj vatri dok pirinač ne upije vodu. Zatim dodati mleko, sve promešati i kuvati na tihoj vatri 30 minuta uz povremeno mešanje, dok pirinač ne upije mleko.
U zasebnoj posudi ulupati jaje sa šećerom, gustinom, cimetom, muskatnim orahom i ekstraktom vanile. Umešati nekoliko kašika vrelog pirinča, pa zatim sve sjediniti sa toplim pirinčem. Kuvati još 2–3 minuta. Kada se smesa skuva, prebaciti je u široki pleh, prekriti folijom da se ne suši i ostaviti u frižider da se ohladi.
Kada se pirinač ohladi, oblikovati loptice (po 2 kašike smese) među dlanovima, pa ih panirati redom u brašnu, umućenim jajima i mlevenom keksu (umesto keksa mogu se koristiti prezle). Pržiti u fritezi na vruć vazduh na 180°C oko 3 minuta ili u tiganju sa vrelim uljem.
Sos od kajsija: Kuvati kajsije iz kompota sa svežom nanom i malo vode na tihoj vatri. Nakon 5 minuta dodati malo margarina s maslacem.
Serviranje: Aranćine servirati na sosu od kajsija, dekorisati svežim listovima nane.















Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.