Skandinavska skuša: Gastronomad – nova epizoda u nedelju, 19. oktobra, u 16:20, na RTS 1

Skandinavska gastronomija nastala je iz prirodnih uslova u kojima se živi na severu Evrope. Namirnice koje se sakupljaju tokom leta i jeseni i moraju da se iskoriste tokom zime kao dopuna za jednoličnu zimsku ponudu, pa je to razlog zašto su ljudi naučili da skladište i čuvaju hranu. Skandinavija je vekovima bila vezana za more. Ribe poput haringe i lososa bile su osnovna hrana, ali i pravi izazov kada je trebalo sačuvati ih kroz duge i hladne zime. Tako je nastala jedna od najpoznatijih tradicija severa – ukiseljena riba.

Nekada je to bio način preživljavanja – ribu su solili, sušili ili potapali u kiselkastu marinadu sa sirćetom, lukom, biberom i začinima. Tako pripremljena, mogla je da traje mesecima, a na trpeze je donosila svežinu i aromu. Danas je postala nezaobilazni deo skandinavske kuhinje. Posebno mesto zauzimaju marinirane haringe i skuše, koje se tradicionalno pripremaju uoči praznika i slavlja. Blago kiselkast ukus, obogaćen aromatičnim začinima i svežim lukom, savršeno se slaže uz hleb, krompir ili uz čašu akvavita. Naš gastronomad Nikola Vučković uz ukiseljenu ribu priča i o prirodi, upornosti i jednostavnosti ljudi sa severa. Prijatno gledanje!