Španski ragu od goveđih repova
Za goveđe repove
1,5 kg goveđih repova
100 g pšeničnog brašna
100 ml mediteran ulja
kuhinjska so
crni biber
Za ragu
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 crvena paprika
3 čena belog luka
1 praziluk
60 g paradajz pirea
600 ml crvenog vina
3 lovorova lista
1 kašičica dimljene paprike
1 kašičica suve majčine dušice
1 kašičica kuhinjske soli
1 kašičica crnog bibera
4 povrtne kocke za supu
⅓ veze svežeg peršuna
Dekoracija
peršun
Kremasti krompir pire
1 kg krompira
125 ml mleka
125 ml neutralne pavlake
50 g margarina s maslacem
kuhinjska so
Miks zelenih salata
1 pakovanje mešane zelene salate
4 kašike mediteran ulja
2 kašike limunovog soka
½ kašičice morske soli
Način pripreme
Posoliti i pobiberiti goveđe repove, uvaljati ih u brašno, pa ih ispeći sa svih strana u zagrejanoj šerpi na vrelom ulju. Iseći povrće krupno.
Kad su repovi ispečeni, izvaditi ih sa strane, a u istoj šerpi propržiti povrće zajedno sa suvim začinima. Dodati paradajz pire i kuvati još 5 minuta. Naliti crveno vino i povrtni fond, zatim vratiti meso u šerpu. Poklopiti i ostaviti da se kuva 3 do 4 sata.
Izvaditi kuvane repove i lovorov list na tanjir, a preostalo povrće iz sosa izblendirati do fine, glatke konzistencije. Vratiti meso u sos i nastaviti kuvanje na tihoj vatri.
Oljuštiti krompir i staviti u šerpu sa hladnom, posoljenom vodom. Skuvati ga. U međuvremenu, spojiti mleko i pavlaku i zagrejati dok ne prokuva. Kada je krompir skuvan, procediti, izgnječiti, a zatim propasirati kroz finu cediljku. Dodavati postepeno zagrejanu mešavinu mleka i pavlake, pa na kraju umešati hladnu kocku margarina sa maslacem. Doterati ukus solju.
Salatu začiniti sa mediteran uljem, limunovim sokom i solju.
Servirati goveđe repove sa sosom preko krompir pirea i dekorisati seckanim svežim peršunom. Salatu poslužiti uz ragu.