Vevčani, živopisno selo nadomak Struge, jedna je od najzanimljivijih destinacija u Severnoj Makedoniji. Smešteno od Struškog polja do planine Jablanice, posetiocima nudi sve – od divne prirode, zanimljive arhitekture do tradicionalne gastronomije. Zovu ga i “selo koje žubori” zbog Vevčanskih izvora – deset potoka koji vijugaju kraj kuća, kroz dvorišta, sporednim i glavnim ulicama, provlače se kroz najsitnije pukotine, čineći da se u celom selu stalno čuje žubor vode. Vevčani su autentični i zbog arhitekture, tradicionalnih kamenih kuća i kaldrmisanih uskih ulica. Turisti ga najviše posećuju u vreme Vevčanskog karnevala i proslave Svetog Vasilija 13. i 14. januara. Tada selom paradira karnevalska povorka sačinjena od meštana koji maskama, gestikulacijom i uzvicima oponašaju demone i đavole i teraju ih što dalje od naselja.
Kaže se još i da ono što je San Marino za Italiju, za Severnu Makedoniju su Vevčani. Naime, 1987. godine došlo je do sukoba meštana sa predstavnicima vlasti zbog izgradnje spornog vodovoda, kojim bi se voda sa izvora preusmeravala u novo elitno turističko naselje Elen Kamen, u kome je trebalo da bude naseljena komunistička elita i koje bi Vevčane ostavilo bez izvorske vode. Došlo je do demonstracija i sukoba sa tadašnjom milicijom, a posle svega Vevčanci su odlučili da se otcepe i naprave sopstvenu državu. Imaju i neformalne pasoše, a valuta im se zove ličinka.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja ove zanimljive priče čula je od Jovanke Kukoske, a od Marijane Ivanoske naučila je kako se pravi zolenik i tava sa puževima, pirinčem i koprivama, uz dodatak ovčarske salate. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.