Vitelo tonato: Gastronomad – nova epizoda u subotu, 25. oktobra, u 14:45, na RTS 1
Iz regiona Pijemont, poznatom po bogatoj gastronomiji i vinima, dolazi nam vitelo tonato, jedno od najprepoznatljivijih jela severne Italije. Nastalo je u 18. ili 19. veku, kao specijalitet koji je spajalo dve naizgled nespojive stvari – teletinu i tunjevinu. Upravo ta kombinacija mesa i ribe daje mu jedinstven karakter i čini ga simbolom italijanske kulinarske maštovitosti.
Teletina se tradicionalno kuva u aromatičnom bujonu sa povrćem i belim vinom, a zatim se hladi i seče vrlo tanko. Preliva se kremastim sosom od tunjevine, inćuna, kapara, maslinovog ulja, limunovog soka i, u modernijim verzijama, majoneza. Ranije se majonez nije koristio – sos se dobijao ručnim mešanjem žumanaca, ulja i limunovog soka, što mu je davalo rustičan, domaći karakter. Jelo se obično služi hladno, kao antipasti ili lagano glavno jelo, naročito leti. Njegova popularnost se proširila i van Italije – u Argentini, gde su italijanski imigranti preneli recept. Vitelo tonato predstavlja ono što Italijani najbolje znaju – poštovanje prema sezonskim sastojcima, veštinu u pripremi i ljubav prema harmoniji ukusa, a naš gastronomad Nikola Vučković priprema nam ovo lagano, osvežavajuće jelo koje odiše istorijom i profinjenošću.