1

Vrnjački puževi: Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 31. oktobra, u 15:05, na RTS 1

Jestivi puževi hiljadama godina nalaze se na jelovnicima širom sveta. Prvi zapis o farmi puževa ostavio je rimski pisac Plinije Stariji pre više od dve hiljade godina, a zabeleženo je i da su puževi su bili važni u ishrani rimskih legija, koje su ih nosile u ratne pohode kao neku vrstu živih konzervi. U kasnijim vremenima prošli su put od “sirotinjske poslastice” do vrhunskog delikatesa, za šta su najzaslužniji francuski kuvari. Odlikuje ih visok sadržaj proteina i nizak udeo masti, pa su danas često deo raznih dijeta.

Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je Vrnjačku Banju, gde je sa domaćinom Spasom naučila da priprema hrskave vrnjačke puževe na njegov način, a pokazaće nam i kako se pravi francuski pileći gulaš sa lisnatim puževima.

Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 31. oktobra, u 15:05, na RTS 1.