Gastronomad savetuje

Kako pravilno zalediti maline

Maline jako brzo propadaju. Kako biste sačuvali njihov izgled izručite ih nežno na plastičnu tacnu i stavite u zamrzivač. Kada se zalede pakujte ih u kesice. Možete ih posuti i šećerom, pa će im i rok trajanja u zamrzivaču biti duži, ali će se nakon odleđivanja više raspadati. Ove bez šećera možete izručiti na tacnu sa debljim ubrusom i pustiti ih da se otope. Izgledaće kao da su tek ubrane.

Trik za savršenu sarmu

Svi prave sarmu ili kuvani kiseli kupus sa suvim mesom ili ribom (ako poste). Da bismo izbegli da kupus “uhvati” na dnu šerpe jer se dugo kuva, najbolje je po dnu poređati krompir sečen na krugove debljine 1 cm. Krompir će dodatno upiti višak tečnosti i slanoće, pa će i on na kraju biti izuzetno sočan i ukusan.


Kako da se testo ne kida?

Kada mesite testo za pitu, odnosno razvlačite pitu, uvek dodajte supenu kašiku sirćeta i neće se kidati. I naravno pazite da se testo ne isuši i ne uhvati korica pre razvlačenja.

Da paradajz čorba ne bude kisela

Kada kuvate paradajz čorbu uvek dodajte prstohvat šećera. Čorba će biti ukusnija, a gorčina paradajza ili kiselost usled dugog stajanja u flaši će nestati.