Za 4 osobe
Testo
400 g brašna
⅓ pakovanja kvasca
so
2 dl tople vode
Meso i marinada
600 g telećeg buta
2 kašike milerama
½kašičice ljute tucane paprike
½ kašičice cimeta
½ kašičice mlevenog kima
½ kašičice musktnog oraščića
½ kašičice soli
½ kašičice mlevenog bibera
3 čena belog luka
sok od ½ limuna
Tahini dresing – preliv
3 kašike taan-a
3 kašike vode
čen belog luka
sok od ½ limuna
so
Prilog
1 krastavac
2 paradajza
veza mladog luka
Način pripreme
1. Razmutiti kvasac u toploj vodi sa solju, ostaviti da odstoji 15 minuta, umešati sa brašnom i umesiti testo, uz eventualno dodavanje brašna ili vode dok masa ne postane kompaktna. Umešeno testo ostaviti na toplom mestu 30 minuta da naraste.
2. Kada je testo naraslo, premesiti ga i podeliti u odnosu 6:4, pa veću količinu testa razvući oklagijom i staviti u posudu za pečenje. Zatim, ređati namirnice sledećim redom: rendani kačkavalj, kolutovi svežeg paradajza, blanširani spanać, seckana slanina, beli luk i nekoliko kašičica parmezana.
3. Razvući preostalo testo, prekriti prvi sloj, odstraniti višak testa i ušuškati krajeve prvog i drugog nivoa, pa poređati namirnice redom: blendiran paradajz pelat sa šećerom, solju i začinima (bosiljak, majčina dušica, origano, biber). Dodati eventualno preostale komadiće paradajza i spanaća, zatim sir sa plavom plesni i preostali parmezan.
4. Picu staviti u pećnicu, zagrejanu na 220 stepeni i peći 30 do 40 minuta.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.