Mačvanska tradicija: Gastronomad – nova epizoda u nedelju, 2. marta, u 13:10, na RTS 1

Mačva je bogata tradicijom, običajima, ali i dobrom hranom. Svadbe, krsne slave i žetveni običaji čine važan deo lokalne kulture. U kulinarstvu su značajne sarme, koje se pripremaju sa kiselim kupusom i mesom, i često su glavno jelo na slavama. Listići, vrsta slatkog testa od svinjske masti, popularni su u Mačvi i pripremaju se za svečanosti. Ajvar i zimnica su nezaobilazni u jesen, dok se šljivovica pravi od lokalnih šljiva. Sve to oslikava jednostavnu, ali bogatu gastronomsku tradiciju ovog kraja.

Naš gastronomad Nikola Vučković obišao je Mačvu i od vrednih domaćina iz Kulturnog centra u Bogatiću i Udruženja žena “Crnobarke” naučio kako se pripremaju listići od masti i prave domaće sarme.

 

image_pdfPDFimage_printŠtampa