Evropljani su upoznali ananas tek posle Kolumbovih ekspedicija. Ubrzo je stekao reputaciju zanimljivog i skupog voća, koje se služilo samo na prestižnim prijemima i kraljevskim banketima. Vremenom je prihvaćen i u narodnoj medicini, pa se koristio protiv upalnih procesa, za poboljšanje varenja i lečenje različitih stomačnih oboljenja. Najviše se koristi u pripremi poslastica, ali pravi gastronomi znaju da je izuzetan i kao dodatak mesnim specijalitetima.
Da bi meso bilo sočno tu je ananas, a da bi se napravio najpopularniji izvrnuti kolač tu je opet ananas. Iako ima izgled šišarke, on je toliko sočan da će svako jelo učiniti egzotičnim. Ko ne voli havajsku picu sa ananasom, u mesu će ga obožavati. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u utorak, 30. avgusta, u 14:30, na RTS 1, priprema nam svinjetinu sa ananasom i izvrnuti ananas kolač.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.