Za 6 osoba
500 g tankih kora
200 g oraha
200 g pistaća
150 g margarina
1 kašičica muskatnog oraha
Sirup
400 g šećera
4 dl vode
1 limun
1 pomorandža
2 kašike meda
Dekoracija
sladoled
Način pripreme
1. Očistiti i sitno samleti orahe i pistaće, sjediniti i dodati kašičicu muskatnog oraha.
2. Otopiti margarin. Kore iseći u formi posude u kojoj se pravi baklava.
3. Tepsiju ili pleh premazati margarinom. Na dno tepsije stavljati tri kore jednu na drugu, zatim posipati orasima i pistaćima, pa prekrivati sa dve kore i tako redom, dve kore pa fil. Na kraju kao i na početku završiti sa tri kore.
4. Rernu uključiti na 180 stepeni. Baklavu iseći na jednake kocke, pa je prelitiotopljenim margarinom i ubaciti u rernu da se peče oko 20-30 minuta.
5. Sirup: šećer, med, vodu, sok i koru limuna, rendanu koru pomorandže, staviti na šporet da prokuva. Sirup kuvati dok se šećer ne otopi. Vruć sirup preliti preko vruće baklave i ostaviti da se ohladi. Dekorisati i servirati po izboru.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.