Bobotie
500 g mlevenog junećeg mesa
50 ml suncokretovog ulja
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 manje šargarepe
4 lovorova lista
1 kašičica kurkume u prahu
1 kašičica karija u prahu
1 kašičica kumina u prahu
100 ml povrtnog fonda
½ kašičice sitne kuhinjske soli
¼ kašičice drobljenog crnog bibera
2 kašike džema od kajsije
2 kriške belog hleba
250 ml mleka
2 jaja
Kuvani pirinač sa kurkumom
200 g basmati pirinča
½ kašičice kurkume u prahu
Sambal salata
300 g čeri paradajza
1 veći salatni krastavac
2 mlada luka
1 limeta
2 kašike suncokretovog ulja
1 g krupne morske soli
¼ veze svežeg korijandera
Način pripreme
Izvaditi sredinu hleba i potopiti je u mleko. Sitno iseckati crni i beli luk. Na zagrejanom ulju propržiti luk, dodati kurkumu, kari i kumin. Dodati rendanu šargarepu i pržiti još 3–4 minuta. Dodati mleveno meso i sjediniti sa smesom. Iscediti potopljeni hleb i dodati ga, pa naliti povrtnim fondom. Kada fond ispari, umešati džem od kajsije, posoliti i pobiberiti po ukusu. Smesu prebaciti u posudu za pečenje.
Umutiti jaja s preostalim mlekom, začiniti solju i biberom. Preliti smesu od mesa, a po vrhu staviti lovorove listove. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35 minuta, dok ne porumeni.
Staviti pirinač u hladnu vodu i kuvati prema uputstvu. Pred kraj kuvanja dodati kurkumu i promešati. Procediti i poslužiti uz bobotie.
Za Sambal salatu iseći čeri paradajz na polovine, krastavac na kocke, a mladi luk na kolutiće. Sitno iseckati korijander i dodati povrću. Začiniti sve sokom od limete, suncokretovim uljem, solju i biberom. Promešati i ostaviti kratko da odstoji pre serviranja.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.