Prvi pisani trag o bosiljku star je više od 4000 godina i potiče iz starog Egipta. Sama reč bosiljak potiče iz starogrčke reči basilikon – kraljevski i dokaz je poštovanja koje su drevne kulture gajile prema ovoj biljci. U Indiji je bosiljak bio simbol dobrodošlice, a njihova tradicionalna medicina koristi ga za lečenje mnogih bolesti – od dijabetesa, astme, impotencije, bubrežnih kamenaca, neplodnosti i alergija. U antičkom Rimu bio je i simbol ljubavi i odanosti, pa se verovalo da će muškarac zauvek voleti ženu koja mu pokloni grančicu bosiljka.
Bosiljak je danas nezaobilazan začin u mnogim kuhinjama sveta, a najviše ga koriste Italijani. U našim krajevima često se koristi kao dodatak jelima, ali ima i religijsko značenje. Običaja je mnogo, a jedan je da se na Bogojavljenje, u vodu koja se ujutru donosi sa izvora, stavi bosiljak, pa tu vodu svi ukućani popiju. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi desete sezone Gastronomada, pripremiće nam poširanog lososa sa sosom od grejpa i bosiljka i bruskete sa posnim pesto sosom.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 23. novembra, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.