Pečurke su od davnina prisutne u ljudskoj ishrani. Zbog hemijskog sastava sličnog namirnicama životinjskog porekla zovu ih i “šumsko meso”, a za šampinjone važi i da su pravi šampioni zdrave ishrane. Danas se najčešće gaje u posebnim uslovima i dostupni su u svako doba godine. Svi šampinjoni, a posebno oni braon ili smeđe boje, puni su minerala i vitamina, imaju nisku kalorijsku vrednost i veoma mali glikemijski indeks, pa se preporučuju i kao deo ishrane dijabetičara.
Specifičan ukus braon šampinjona inspiriše gastronome širom sveta. U našim krajevima često se pripremaju u vreme posta, a svaki deo Srbije ima svoj način pripreme ove vredne namirnice. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, pripremiće nam posnu kobasicu od braon šampinjona u omotu i potaž od ovih fantastičnih gljiva.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 29. marta, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.