Brazil – očaravajući spoj ukusa: Gastronomad – nova epizoda u utorak, 14. maja, u 14:40, na RTS 1

Prostore Brazila hiljadama godina naseljavale su stotine plemena, koja su uživala u bogatstvima kišnih šuma, loveći, ribareći, sakupljajući voće i orahe, ali i uzgajajući manioku i mahunarke. Sa evropskim osvajačima i afričkim robovima u Brazil su stigli i novi sastojci. Ovdašnje povrće, riba i plodovi mora, u spoju sa namirnicama donetim iz Evrope i Afrike, kao što su pirinač, masline, beli luk, palmino ulje, kokos, zatim govedina i svinjetina, postali su osnova brazilske ishrane. Kada je Brazil stekao nezavisnost, u zemlju su počeli da dolaze i mnogi doseljenici. Sada lokalnu kuhinju više ne predstavljaju samo izvrsna kafa ili slasno voće, već i razni specijaliteti iz celog sveta. Uz tradicionalne oraščiće, ananas, manioku, guaranu ili palmine plodove, brazilska kuhinja jedna je od najzanimljivijih za prave gastronome.

Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja priprema nam brazilsko pecivo od sira i brazilske mlečne šećerne praline. Prijatno gledanje!

 

image_pdfPDFimage_printŠtampa