Prostore Brazila hiljadama godina naseljavale su stotine plemena, koja su uživala u bogatstvima kišnih šuma, loveći, ribareći, sakupljajući voće i orahe, ali i uzgajajući manioku i mahunarke. Sa evropskim osvajačima i afričkim robovima u Brazil su stigli i novi sastojci. Ovdašnje povrće, riba i plodovi mora, u spoju sa namirnicama donetim iz Evrope i Afrike, kao što su pirinač, masline, beli luk, palmino ulje, kokos, zatim govedina i svinjetina, postali su osnova brazilske ishrane. Kada je Brazil stekao nezavisnost, u zemlju su počeli da dolaze i mnogi doseljenici. Sada lokalnu kuhinju više ne predstavljaju samo izvrsna kafa ili slasno voće, već i razni specijaliteti iz celog sveta. Uz tradicionalne oraščiće, ananas, manioku, guaranu ili palmine plodove, brazilska kuhinja jedna je od najzanimljivijih za prave gastronome.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja priprema nam brazilsko pecivo od sira i brazilske mlečne šećerne praline. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.