Malo je tradicionalnih sireva sa ovih prostora koji imaju tako bogatu istoriju kao ovčija brinza. Pravo na njega polažu Slovaci, ali i Srbi, Rumuni, Bugari i Mađari. Samo ime izvedeno je iz rumunskog naziva za sir, a po regionu su ga raširili Vlasi.
Brojni su recepti od ovog belog sira, a naš gastronomad Katarina Petrović Kaja odlučija da ga, u novoj epizodi desete sezone Gastronomada, otrgne od zaborava pripremi nam brinzove pirohi.
Nova epizoda Gastronomada u utorak, 15. septembra, u 12:30, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.