Za 4 osobe
Čobanska čorba
200 g geršle
400 g ovčije stelje
1 l vode
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
250 g zlatne mešavine povrća
10 g sušenih vrganja
5 g suvih bukovača
5 kašika kajmaka
Somun
300 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kasičica šećera
1/2 kasičice soli
2 dl mlake vode
2 dl ulja
Način pripreme
1. Čorba: U odgovarajuću šerpu sipati hladnu vodu i zagrejati do ključanja.
2. Stelju iseći na krupnije kocke, crni i beli luk sitno naseckati i sve navedene namirnice dodati kipućoj vodi i kuvati dok geršla i stelja skroz ne omekšaju.
3. Pred kraj kuvanja dodati mešavinu povrća i sušene pečurke i kuvati jos 15 minuta.
1. Somun: sve sastojke dodati u odgovarajuću činiju i uz dolivanje vode umesiti mekano testo.
2. Testo podeliti na četiri odgovarajuce jufke, zatim jufke rasporediti po plehu i ostaviti da odstoje oko 15 minuta. Nakon toga testo lagano razvući u somun i ostaviti ga da odstoji jos 15 minuta kako bi naraslo.
3. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 250 stepeni dok ne porumene.
4. Čorbu servirati sa kajmakom i somunima.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.