5 dl mleka (+2 dl po potrebi)
4 kašike šećera
125 g margarina
300 g pirinča oblog zrna
200 g krupno mlevenih oraha
200 g suvog grožđa
200 g tamne čokolade
Marinada
3 dl kiselog mleka
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice origana
Prilog
sladoled
Način pripreme
1. U šerpu odgovarajuće veličine sipati mleko i šećer i na umerenoj vatri uz povremeno mešanje sačekati da provri. Skinuti sa vatre.
2. U dubljem tiganju propržiti orahe, i nakon toga ih usitniti.
3. U istom tiganju istopiti margarin i dodati pirinač. Sve dobro promešati. Dodati kutlaču zaslađenog mleka i uz mešanje kuvati dok pirinač ne upije mleko. Ponavljati dodavanje sve dok se ne upotrebi svo mleko. Pirinač treba da dobije kremstu strukturu i bude kuvan „al dente“.
4. Na kraju, u skuvan rižoto dodati orahe, suvo grožđe i rendanu čokoladu i sve dobro promešati.
5. Služiti toplo ili hladno sa kuglom sladoleda.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.