Sladoled od duda
200 g svežeg crnog duda
3 jaja
70 g šećera
200 g slatke pavlake
2 kašike meda
Crni kolač od duda
3 šolje svežeg crnog duda
2 šolje smeđeg šećera
6 kašika suncokretovog ulja
2 kašike sirovih semenki suncokreta
2 kašike seckanog indijskog oraha
1 kašika brašna od konoplje
1 kašičica sode bikarbone
1 šolja kukuruznog brašna
Liker od duda
100 g crnog duda
70 g kondenzovanog mleka
70 ml votke
1 kašičica šećera
50 ml vode
Način pripreme
1. Skinuti petiljke sa dudinja i izblendati ih. Dodati med i slatku pavlaku, pa ponovo izblendati. Odvojiti žumanca i belanca u dve veće posude. Umutiti belanca mikserom sa kašikom šećera. Umutiti žumanca sa ostatkom šećera i u smesu dodati izblendane dudinje sa pavlakom i medom i lagano promešati. U smesu dodadti umućena belanca i lagano mešati dok se smesa ne sjednini. Staviti u zamrzivač, nakon 2 sata promešati i vratiti ponovo u zamrzivač.
2. Zagrejati rernu na 180°C. Očišćene dudinje od petiljki staviti u posudu za blendanje i izblendati. Prebaciti ih u veću posudu i dodati smeđi šećer i promešati. Dodati seckane indijske orahe, sirove semnke suncokreta, soda bikarbonu, brašno konoplje, kukuruzno brašno i ulje. Sve promšati varjačom. Dobijenu masu presuti u pleh obložen pek papirom i staviti u prethodno zagrejanu rernu, peći 45 minuta.
3. Dud staviti u lonac, dodati vodu i šećer. Dovesti do vrenja na laganoj vatri, uz povremeno mešanje. Nakon ključanja kuvati 10 minuta. Sirup ohladiti do sobne temperature. Procediti sve kroz cediljku i lagano pritiskati. Dobijenu tečnost pomešati sa kondenzovanim mlekom. Mutiti mikserom 30 sekundi, dodati votku i zatim mešati još 20-30 sekundi. Sipati u bokal i držati u frižideru 30-45 minuta.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.